Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

shutterstock 205202362 pic905 895x505 76428Останнім часом в Україні почала збільшуватися кількість випадків захворювання на ботулізм. Однак, на сьогодні, за даними МОЗ України, в країні тимчасово відсутні препарати для специфічного лікування ботулізму(сироватки протиботулінічної).

Враховуючи загострення епідемічної ситуації та відсутність зареєстрованих лікарських засобів для здійснення невідкладних заходів з профілактики та лікування ботулізму МОЗ України звернулося до міжнародних організацій з проханням надати гуманітарну допомогу у медичних імунобіологічних препаратах. За можливості, необхідні препарати будуть поставлені у найкоротші терміни.

Ботулізм – це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Ступінь протікання хвороби, як правило важкий, з наступними хронічними проявами та непоодинокими летальними випадками.

Які продукти небезпечні:

•        В’ялена або слабопросолена риба

•        Ковбаса

•        Шинка

•        М’ясні, грибні, рибні консерви

Перші симптоми захворювання з моменту вживання продукції виникають від 2 годин до 4 діб і більше. У переважній більшості випадків від 12 до 24 годин. Дуже важливо діагностувати ботулізм якомога раніше, коли ботулотоксин ще вільно циркулює у крові і може бути зв’язаний лікувальною сироваткою. Після фіксації токсину в нервовій тканині він стає недоступним для впливу лікувальних антитоксичних сироваток, тому важлива рання діагностика захворювання. Клінічна діагностика ботулізму грунтується на виявленні характерних для нього паралітичних проявів і пов’язаних з ними синдромів, зумовлених розладами зору, ковтання і дихання.

Симптоми хвороби:

  • Підвищена температура
  • Сухість в роті
  • Ускладнення ковтання
  • Невиразність мови
  • Двоїння в очах
  • Помутніння і опущення повік
  • М’язова слабкість
  • Запаморочення
  • Нудота і блювання
  • Пронос
  • Здуття живота і запор
  • Ураження м’язів шиї і кінцівок

У разі появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

profilactika botulizma

Заходи безпеки:

Ретельно очищати продукти та посуд, що використовуються для консервування, від бруду та пилу.

Використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину.

М'ясо та рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава.

По можливості не закривати герметично гриби і інші продукти, які важко відчистити, і використовувати кислоту, яка пригнічує розвиток суперечка ботулізму.

Зберігати домашні консерви при низьких температурах.

Остерігайтеся купувати домашні консерви, а також «саморобні» м'ясні та рибні продукти «з рук» на вулицях і ринках.

Не купуйте в магазині консервовані продукти з роздутою кришкою.

І найголовніше, завжди слід пам'ятати, що в домашніх умовах ніякі продукти - овочі, фрукти, ягоди, гриби, та інше, не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Жоден із рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому консервовані продукти, приготовлені в домашніх умовах, перед вживанням слід викласти в каструлю і прокип'ятити 15-20 хвилин, а потім охолодити Кип'ятіння руйнує токсин, якщо він утворився в консервах. Саме кип'ятіння консервованих продуктів перед їжею - основна міра профілактики ботулізму.

Не вживайте в’ялену та слабо просолену рибу.

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини