Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

Фото УОЗ ОДАЯк розповідає обласний дитячий нейрохірург Сергій Чернишов, випадків, з яким вони зіткнулися нещодавно, за останні двадцять років в Україні зафіксовано лише два-три. Для Миколаївщини це взагалі перший такий досвід.
Немовля з’явилося на світ у міському пологовому будинку №3 за допомогою кесаревого розтину. Адже вже на 20 тижні вагітності лікарі діагностували важку ваду розвитку головного мозку, та рекомендували жінці перервати вагітність. Але вона прийняла рішення народжувати.
Враховуючи симптоматику, яку передбачали медики, пологи відбувалися саме кесаревим розтином, який вдало та професійно провели у пологовому будинку.

2 серпня поточного року дитина поступила до обласної дитячої клінічної лікарні, через декілька годин після народження. Переведення дитини до закладу обумовлено вродженою патологією.
«Про можливий патологічний процес з боку центральної нервової системи в плані вади розвитку матері казали ще під час вагітності», - розповідає завідуюча неонатальним відділенням обласної дитячої клінічної лікарні Наталя Мартьянова. – «Але жінка на той час вирішила пролонгувати вагітність, не переривати її. Пологи відбулись на 33-34 тижні вагітності. При народженні стан дитини важкий. Це обумовлено, в першу чергу, тією вадою розвитку головного мозку, який було встановлено одразу при народженні - потиличний менінгоцеле. Тобто, мозкова грижа великого розміру: окружність голови дитини 31 сантиметр, і майже такого ж розміру утворення».
Сам нейрохірург, який проводив обидві операції, сором’язливо посміхаючись, говорить: «Це ж наша робота… Так, операція була складною, п’ятого, найвищого, ступеню складності. Але ми впоралися, вдалося врятувати ще одне життя, і це найголовніше».

Фото УОЗ ОДА

Лікарі відзначають, що ця вада розвитку дуже важкий та складний, по Україні кількість дітей з такою вадою маленька, і зазвичай такими дітьми займається інститут нейрохірургії в Києві. За всю історію їх існування через них пройшло лише кілька таких дітей.
Батьки, побачивши дитину після народження, від немовля офіційно відмовились, дотримуючись всіх необхідних в таких випадках юридичних кроків.
В обласній дитячій клінічній лікарні дитина знаходилась від моменту народження, щойно її доставили з пологового будинку, до 24 жовтня, коли маленького миколаївця перевели до іншого закладу охорони здоров’я – очікувати оформлення до обласного будинку дитини. Саме туди потрапляють крихітки, від яких з тієї чи іншої причини відмовились батьки. Аж поки для них не знайдеться родина, яка прийме їх у свої лагідні обійми, щоб піклуватися, ділитися любов’ю і теплом душі.
За час находження дитини в обласній дитячій клінічній лікарні проведено дві операції. Обидві операції полягали в пластиці цієї мозкової грижі.
«Коли провели УЗД-обстеження дитини, виявилося, що в грижовому мішку знаходиться не лише дуже велика кіста, наповнена рідиною, але і частина головного мозку», - згадує Наталя Іванівна, переглядаючи карту пацієнта. – «Перша операція, проведена 14 серпня, полягала в зменшенні розмірів, було видалено кісту. Провести операцію одразу після народження було б дуже ризиковано з точки зору анестезіології та нейрохірургічної. До того ж, такий випадок для Миколаївської області – перший. Тому обласний дитячий нейрохірург Сергій Чернишов, який проводив операцію, попередньо консультувався з київським інститутом нейрохірургії».
В післяопераційний період дитина знаходилась кілька днів у відділенні інтенсивної терапії новонароджених, а згодом переведений для подальшого нагляду та лікування до неонатального відділення.
Другого жовтня провели ще одну операцію, яка передбачала остаточну пластику.
«Виявилося, що сама структура головного мозку, спайка поділена на дві частини. І друга частина знаходилася саме в грижовому мішку. Завдяки нейрохірургу, який проводив операцію вдалося досягти чудових результатів – навіть візуально, косметично окружність голови виглядає так само, як у здорової дитини», - розповідає Наталя Мартьянова.

Фото УОЗ ОДА

Ще кілька днів після операції дитина знаходилась у відділенні інтенсивної терапії. Коли стан стабілізували, немовля знову перевели до неонатального відділення, де і проходив відновний період.
Попереду ще значний період реабілітації, відновного лікування. Але вже сьогодні дитина самостійно їсть з ріжка. Якщо при народженні його вага складала 2250 грам, то сьогодні йдеться вже про 3850 грам.
Дитину обстежено по всім іншим органам та системам: УЗД голови, нейросонографія, електроенцефалограма тощо.
«На даний момент, з наявною клінікою, у нього абсолютно нормальна робота слухових, зорових аналізаторів, абсолютно не порушена рухова сфера», - відзначають лікарі.
Цей випадок є особливим для нашої області, адже проведення такої операції, що дала змогу врятувати життя житини, - унікальне. Такі ситуації якнайкраще демонструють високий рівень професіоналізму нейрохірургічної служби, інтенсивістів, реабілітологів, і взагалі обласної дитячої клінічної лікарні, в якій проводяться операції будь-якої складності.
Питання надання медичної допомоги дитячому населенню Миколаївщини знаходиться на постійному контролі голови обласної державної адміністрації Олексія Савченко.

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини