Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

Фото УОЗ ОДА12 грудня Програма розвитку ООН (ПРООН) в Україні оголосила про підписання чотирьох довгострокових (рамкових) угод з виробниками ліків. Це світова практика, яка дає можливість знизити ціни на препарати, а також забезпечити їх швидке та безперебійне постачання.
Всього було підписано угоди з 4 міжнародними виробниками на постачання 11 препаратів. Це препарати для терапії таких рідкісних хвороб, як розсіяний склероз, хвороба Гоше, мукополісахаридоз, муковісцидоз, інші орфанні метаболічні захворювання, гемофілія та для зупинки кровотечі.

"Довгострокові угоди з виробниками – це світова практика, яку використовують в ЄС, США, в системі закупівель ООН та більшості розвинених країн світу, – стверджує доктор Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров'я України. – Укладення цих угод дозволить додатково отримати нашій державі знижку на препарати до 20% і забезпечити їх постійну наявність в лікарнях для пацієнтів".
Варто нагадати, що процес виробництва препаратів зазвичай складає від 3 до 6 місяців. Саме тому, через відсутність довгострокового планування, Україна досить часто купувала залишки препаратів на складах дистриб`юторів, що значно підвищувало ціну, або до 6 місяців очікувала поки препарати будуть вироблені для країни після того, як компанія вигравала тендер.
Угоди, укладені ПРООН, встановлюють рамки, які дозволяють замовляти ліки одразу після ухвалення постанови Кабінету Міністрів та підписання відповідної угоди між МОЗ та ПРООН. Угоди з виробниками підписуються на один рік, але можуть бути продовжені на додатковий період до 2 років. Всі підписані ПРООН угоди з виробниками можуть бути пізніше передані агенції, що здійснюватиме державні закупівлі, та використовуватися для закупівель ліків напряму.
Угоди були підписані з Teva Pharmaceuticals Industries Ltd. (Ізраїль), компанія групи Pfizer (Нідерланди), Novo Nordisk (Данія) і Sanofi Genzyme (підрозділ компанії Sanofi, Франція). Перші ліки за договорами будуть доставлені в Україну протягом двох тижнів.
Пан Янтомас Хімстра, Директор Представництва ПРООН в Україні, зазначив: "Довгострокові договори з виробниками медикаментів використовуються в багатьох країнах для забезпечення безперервного доступу пацієнтів до якісних ліків за доступними цінами. Вони дозволяють Україні зекономити сотні мільйонів гривень і купити більше життєво необхідних ліків не витрачаючи додаткових бюджетних коштів.”
Підписання довгострокових угод підтримали також пацієнтські організації.
"Зазвичай ліки для рідкісних орфанних захворювань не мають аналогів і виробляються в невеликих кількостях саме під замовлення країн,  – стверджує Тетяна Кулеша, голова правління ГС "Орфанні захворювання України". – Ми цілком підтримуємо ідею запровадження системи довгострокового укладання договорів, що дозволить нам бути впевненими, що ліки будуть надходити в потрібний час та у необхідній кількості. Адже у випадку переривання лікування у багатьох орфанних хворобах це призводить до тяжкої інвалідності, чи навіть смерті пацієнта".

Прес-служба МОЗ України

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини