Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

logo2На 1 листопада в Україні на кір захворіла 2381 людина. Це у 70 разів більше, ніж минулого року. Здебільшого хворіють діти, проте реєструється багато випадків захворювання серед дорослих. Двоє дітей в Одеській області померли від ускладнень.

Найвищі показники захворювання у західних регіонах та Одеській області, що поступово поширюються на інші регіони. За 10 місяців 2017-го в Івано-Франківській області захворіли 877 людей, у Закарпатській – 265, Львівській – 61, Тернопільській – 96, Одеській 767. В інших регіонах реєструвались поодинокі випадки, окрім Луганської. У Києві зафіксували 53 випадки кору , для порівняння минулого року за цей період захворіли лише двоє.

З усього числа людей, які захворіли на кір, 1804 – це діти до 17 років. Найуразливіші вікові групи дітей - до 1 року, 1-4 років та 5-9 років.
Головна причина спалахів кору — низький рівень охоплення вакцинацією

Більшість захворілих – понад 86% – це люди, які не були повністю захищені щепленням (двома дозами вакцини проти кору, краснухи і паротиту КПК).

    «Кір – це небезпечне захворювання, що вражає не лише дітей, а і дорослих, не захищених вакцинацією. Менше половини українських дітей були щеплені від кору за календарем минулого року. Усі дорослі і діти в разі відсутності вакцинації є у групі ризику і про це важливо нагадувати пацієнтам, батькам. З 1000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, 1 захворіває на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя. Водночас випадки складних реакцій на вакцину трапляються з меншою імовірністю, ніж один раз на мільйон», -  заступник міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

«Спалах кору в Україні, на жаль, не є неочікуваним. За спільною оцінкою ВООЗ та ЮНІСЕФ у 2016-му році, Україна була на другому місці серед країн з найнижчим охопленням імунізацією у світі. Мета цієї конференції – об’єднати усіх залучених на різних рівнях і почути відгук фахівців про роботу на місцях за останні 3 місяці. Це дасть змогу разом визначити керівні та адміністративні перепони для збільшення охоплення вакцинацією і запропонувати наступні кроки для подолання спалаху кору в Україні», -  Лаура Білл, заступниця голови представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

На заваді посиленим заходам з імунізації став і високий випадок відмов (7,4% - понад 56 тис. дітей), і високий відсоток протипоказів, низький відсоток охоплення посиленими заходами з імунізації дітей старшого віку, а в окремих регіонах відсутність достатньої кількості вакцин при тому, що в Україні наявна достатня кількість вакцини КПК, що вказує на проблему з перерозподілом на місцях. При цьому діти, які не отримали жодної дози КПК, вакцинуються значно пізніше, ніж необхідно. Найменшого прогресу заходи з посиленої імунізації досягли в областях, де реєструється найбільше випадків кору: Тернопільській, Одеській, Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській.

Наступними кроками з подолання спалаху кору в Україні стануть продовження посиленої імунізації дітей старших вікових груп та дітей, які не мають жодного щеплення проти кору, зменшення кількості протипоказів через виключення необгрунтованих, щеплення проти кору незалежно від наявності щеплень проти інших інфекційних хвороб, налагодження ефективної комунікації з батьками та керівниками навчально-виховних закладів щодо необхідності вакцинації від кору. Просимо батьків  вакцинувати дітей, щоби вберегти їх від такого небезпечного захворювання, як кір. Для захисту від кору необхідно отримати дві дози вакцини КПК проти кору, паротиту та краснухи. Це якісна і безпечна вакцина виробництва ГлаксоСмітКляйн, Бельгія, наявна в усіх областях країни.

Якщо дитина пропустила першу чи другу дозу вакцини КПК

Якщо вашій дитині від одного до дев’яти років і вона пропустила першу чи другу дозу  вакцини КПК за календарем, вам необхідно якнайшвидше звернутися до медзакладу і зробити безоплатне щеплення проти кору. Дітям, яким скоро виповнюється 1 рік або 6 років, потрібно зробити щеплення за календарем. Вакцинуватися рекомендується також і дорослим, не захищеним щепленням проти кору, придбавши вакцину за власний кошт.

Кір є однією з головних причин дитячої смертності у світі. Захворювання проявляється високою температурою, нежитем, кашлем, висипом, іноді до симптомів додаються блювання і пронос. Кір може мати тяжкий перебіг, а також призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Вірус кору — надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. 9 з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. У дорослих кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Специфічного лікування від кору немає. Проте захворюванню можна запобігти. На кінець жовтня 2017 року другою дозою вакцини КПК за календарем щеплень були захищені 78% дітей віком 6 років.

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини