Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

Фото УОЗ ОДАЯк часто ми говоримо, що медики щодня рятують життя тисячі людей, але розумієш повноту слів насправді лише, коли стикаєшся з цим особисто. Так вийшло і з жителькою Миколаєва, 52-річна матуся якої потрапила до міського пологового будинку №3 на планове оперативне втручання.
Пацієнтка поступила до гінекологічного відділення (в.о. завідувача відділення – Олег Іщенко) на планову операцію з доброякісним новоутворенням (фіброміома тіла матки) та анемією середньої важкості.
Як розповідає завідувач відділенням анестезіології Володимир Базовкін, жінка поступила в понеділок, була обстежена та підготована до операції, яку провели вже у вівторок. Операція пройшла успішно, відповідно до протоколів надання медичної допомоги, її перевели до палати інтенсивної терапії, де вона знаходилась під ретельним та дбайливим наглядом медиків.

Лікарі провели ранню активізацію – необхідна післяопераційна практика: в перші шість годин після обширного оперативного втручання пацієнтка вже сиділа, через 12 годин – була поставлена на ноги. Ця практика застосовується для уникнення можливих післяопераційних наслідків та ефективного періоду відновлення.

Фото УОЗ ОДА

Вчасно встановлений діагноз та призначене лікування мають чимале значення у боротьбі з хворобами. Операція пройшла вдало, із найкращими прогнозами.

Фото УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Наступного дня вона почувалася добре і вже самостійно пересувалася відділенням. Та раптом її самопочуття погіршилося, вона почувала слабкість, запаморочення тощо. Лікарі одразу провели всі необхідні обстеження та за їх результатами, симптоматикою та скаргами пацієнтки попередньо встановили тромбоемболію легеневої артерії.
«Враховуючи складність проведеної операції з видалення новоутворення, ми не могли провести тромболізіс, бо це б викликало важкі наслідки, - розповідає Володимир Вікторович. – Тому оперативно було прийнято рішення, адже час іде на години, проводити антикоагуляційну терапію, кисневу підтримку для відновлення дихальних функцій».

Фото УОЗ ОДА

В.о. завідувача гінекологічного відділення Олег Іщенко підкреслює, що в подальших діях для порятунку життя людини важливу роль відігравала співпраця з іншими лікувальними закладами, готовність медиків всієї області та м. Києва йти на зустріч, разом шукати шляхи вирішення важливих питань, як то тактика лікування, транспортування пацієнтки тощо.

Фото УОЗ ОДА

Кожні чотири години для моніторингу стану хворої проводились відповідні лабораторні дослідження. Вже наступного дня – комп’ютерну томографію з контрастом на високоякісному обладнанні на території обласної інфекційної лікарні. Під час обстеження попередній діагноз було підтверджено – тромбоемболія легеневої артерії. Запрошено міських кардіолога і анестезіолога для додаткових консультацій. Весь цей час жінка знаходилась на антикоагулянт ній терапії, що підтримувала її життя.
Для транспортування хворої задіяно машину «швидкої» обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Та навіть під час перевезення жінки до інших закладів охорони здоров’я терапію не переривали.
В обласній клінічній лікарні проведено ультразвукове дослідження (УЗД) серця. Паралельно лікарі, які вели пацієнтку, консультувалися щодо тактики лікування з Київськими спеціалістами, серед яких і кардіохірург, кандидат медичних наук, завідувач відділення лікування ішемічної хвороби серця Олександр Шевченко.
І ось уже «швидка» з анестезіологом пологового будинку №3 на борту мчить до Києва на додаткові обстеження і за необхідності – оперативних втручань. Але коли пацієнтку було доставлено до Києва, столичні лікарі могли лише константувати, що миколаївські медики упоралися зі складним випадком блискуче і допомоги київських колег в лікуванні даної пацієнтки не потребують. Своєчасно обрана тактика, надана кваліфікована допомога успішно врятувала життя людини.
Жінка залишилася в Києві на дообстеження та незабаром повернулася до Миколаєва. На той час її вже було переведено на таблетовану антикоагулянтну терапію і її життю ніщо не загрожувало.
«Я неодноразово бачила та чула історії порятунку людей, коли вони вже знаходились на межі між життям і смертю, але тільки зараз зрозуміла, на власному досвіді, наскільки це важливо – за кожною історією чиєсь життя. Життя людини, яку люблять і цінують її близькі. Як важливо все ж таки вчасно звертатись до лікаря, і як важливо, що на Миколаївщині є висококваліфіковані спеціалісти, здатні врятувати ще тисячі життів близьких та дорогих комусь людей. Дякую за мою матусю кожному лікареві, який брав участь у її порятунку та подальшому лікуванні», - відзначає дочка цієї пацієнтки.

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини