Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

R3726Історія, яка мала місце напередодні професійного свята – Дня медичного працівника в місті Миколаєві довела що медична галузь міста не тільки має право на існування , а й може виконувати найскладніші завдання . Професіоналізм, досвід, людяність та відданість професії медичного працівника проявляється в ургентних ситуаціях екстремальної медицини.
Жінка молодого віку, мешканка міста Вознесенськ , виношувала другу вагітність. Нічого не передбачало поганого, окрім головного болю, який іноді виникав.

Жінка була здорова та інших скарг на стан здоров`я не надавала. Йшов 34 тиждень вагітності. Сім`я готувалася до свята - появи на світ бажаної дитини.
В черговий раз на прийомі в жіночій консультації скарги хворої на головний біль посилилися. Лікар звернув увагу на деякі прояви неврологічної хвороби. Пацієнтка була направлена для дообстеження на МРТ, де було виявлено новоутворення головного мозку, яке призвело до надлишкового накопичення спинно-мозкової рідини та суттєво підвищило внутрішньо-черепний тиск і викликало посилення головного болю. Перед медиками стало важке питання про черговість надання допомоги. На рішення медичного консиліуму, який зібрали в обласній лікарні, впливала необхідність збереження дитини та забезпечення безпеки для матері. В лікарні швидкої медичної допомоги вже неодноразово виконувалися оперативні втручання жінкам, які були вагітні, але ніколи це не були нейрохірургічні втручання на головному мозку. В консиліум увійшли обласні фахівці з акушерства та гінекології, нейрохірургії, дитячої реанімації , анестезіологи-реаніматологи, фахівці з інтенсивного лікування. Безпосередньо в консиліумі приймали участь керівники обласного та міського управління охорони здоров`я. Рішенням консиліуму було переведення вагітної для подальшого нагляду та лікування в нейрохірургічне відділення міської лікарні швидкої медичної допомоги. Для комфорту хворої та безпеки дитини, яка мала народитися, пацієнтці була надана індивідуальна палата, де з нею могли знаходитися її рідні. Черговим консиліумом була визначена дата безпрецедентної операції.

IMG 5434

Зранку в лікарні зібралися всі профільні фахівці. Останній раз хвора була оглянута анестезіологом, протипоказань для оперативного втручання знайдено не було. В спеціально продезінфікованій операційній залі нейрохірургічного відділення пацієнтка була введена в загальне знеболювання та почалася робота 4-х медичних бригад. Важко підрахувати скільки персоналу було задіяно задля спасіння двох життів. Санітарки та прибиральниці, операційні сестри кожного профілю, 2 оперуючих акушер-гінеколога, лікар загальної хірургії, 2 нейрохірурга, анестезистки та міський анестезіолог, 2 дитячих реаніматолога, водій дитячого реанімобіля, який з початку операції чергував біля виходу з лікарні. Забезпечення операційної необхідним інвентарем було зроблено завдяки спільній праці пологового будинку, гінекологічного відділення обласної лікарні та дитячої реанімації обласної клінічної дитячої лікарні. Через декілька хвилин після дачі наркозу, в операційній нейрохірургічного профілю, де завжди панує мертва тиша роздався дитячий крик, який сповістив про народження хлопчика. Якісне лікарське медикаментозне супроводження вагітної дозволило дитині, яка народилася раніше визначених термінів, отримати досить високі шанси на життя. Майстерні руки гінекологів передали нове життя в ніжні та лагідні руки дитячих реаніматологів, які за допомогою сучасної техніки та особистого досвіду допомогли хлопчику увійти в новий світ та зробити це якомога обережніше. В супроводі персоналу лікарні, реаніматологи з дитиною покинули лікарню та спрямували до відділення анестезіології та реанімації новонароджених обласної дитячої лікарні. Гінекологи ще не встигли закрити операційну рану, а з іншого боку нейрохірурги вже розпочали втручання на головному мозку пацієнтки. Для облегшення стану з паліативною метою, а також з метою знизити усі ризики, які можуть бути у молодої породіллі від тривалості наркозу, нейрохірурги встановлюють особливий шунт французького виробництва, який з`єднає вентрікулярну систему головного мозку, яка є цистерною для спинно-мозкової рідини з передсердям жінки. Для уникнення будь-яких крововтрат при втручанні, пацієнтка була розташована в спеціальному комбінезоні з нагнітанням теплого повітря, який використовується при нейрохірургічних операціях. При мінімальних доступах, без ускладнень, з використанням в тому числі інтраопераційної рентгендіагностичної системи, шунт був проведений по судинам шиї до правого передсердя.

IMG 5435
Пройшла ніч … Йшов загальний обхід відділення завідуючою реанімацією МЛШМД, міським анестезіологом, обласним нейрохірургом та міським акушер-гінекологом у супроводі своїх колег. На запитання в жінки про її стан та скарги, жінка свідомо та впевнено сповіщає персонал лікарні про добре самопочуття. Пройшла доба, друга, третя, переймаючись безпекою хворої на її прохання подихати повітрям на дворі лікарні, лікарі поки забороняють вихід за межі відділення та палати. На теперішній час мати та дитина почувають себе добре та впевнені у майбутньому, а медичні працівники усіх задіяних закладів упевнені в правильному виборі своєї професії. Ми навмисно не називаємо прізвищ лікарів. В ході роботи кожен забув про особисті заслуги, кожен усвідомлював що він є важливою та необхідною складовою частиною єдиного точного механізму, та від його компетентності залежить результат праці багатьох людей та життя пацієнтів.

IMG 5451
Медична галузь це не виключення з правил. Це одна з багатьох галузей господарства країни. В ній працюють ті ж самі люди, з такими самими проблемами як і у всіх українців. Є багато проблем, є так званий «людський» фактор, але ми впевнені в одному: ми можемо та прагнемо жити та працювати цивілізовано, ми маємо значний досвід фахівців української медицини, ми вже маємо сучасних фахівців, які завдають темп майстерності не тільки для співвітчизників, але й для колег багатьох країн світу. Ми хочемо та будемо жити в розвинутій країні з людською медициною. Може наш внесок в загальну довіру українців до медиків і не дуже великий та разом з іншими випадками це обов’язково допоможе бути ближчим лікарю до пацієнта.

З професійним святом Вас, дорогі працівники медичної галузі.
Доброго Вам здоров`я дорогі пацієнти.

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини