Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

Фото УОЗ ОДА29 травня відзначається Всесвітній день здоров'я травної системи або Всесвітній день здорового травлення (World Digestive Health Day). Він встановлений, аби привернути увагу суспільства до проблем травлення, які, на жаль, досить поширені серед громадян. Причини цього різні, головні з них: неправильне харчування, низька якість продуктів, шкідливі звички, стреси.
Щоб зберегти здоров’я травної системи, фахівці рекомендують виключити негативні фактори: відмовитися від шкідливих звичок, бути фізично активними, уникати стресів та нервового напруження і, звичайно, пам’ятати про раціон.

Правильне харчування є запорукою здоров’я, тому прийоми їжі мають бути регулярними, повноцінними та збалансованими. Не потрібно виснажувати себе дієтами, та рекомендується обмежити вживання жирних, смажених, копчених, гострих, солоних і маринованих страв.
Створена експертами Гарвардської школи громадського здоров'я «Тарілка здорового харчування» є порадницею для тих, хто дбає про себе. Основні принципи здорового харчування, що в ній закладені, виглядають так:
- Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам'ятайте, що картопля не вважається овочем у «Тарілці здорового харчування» через негативний вплив на рівень цукру в крові.
- Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зернові – ячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.
- Сила білка – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхи – здорові та різноманітні джерела білка. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м'яса і уникайте переробленого, як бекон і сосиски.
- Корисні рослинні олії – в помірній кількості. Обирайте корисні рослинні олії (як оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші). Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам'ятайте, що знижена жирність не завжди означає користь.
- Пийте воду, каву або чай. Відмовтеся від солодких напоїв. Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день.
- Будьте активні.
Важливо також пам’ятати про харчову безпеку: дотримуватися чистоти, відокремлювати сире та готове, ретельно смажити та варити продукти, зберігати їх при правильній температурі, слідкувати, аби вони були свіжими та незіпсованими.

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини