Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

Шановні колеги!

З 1 квітня 2017 року в Україні в області стартувала та у впродовж 2018 року діє Урядова програма “Доступні ліки” із запровадженим механізмом реімбурсації лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню для лікування осіб, які страждають на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та цукровий діабет II типу.

Реалізація цієї програми дозволить відпрацювати організаційні, фінансові та юридичні засади запровадження в Україні діючих в усьому світі систем компенсаційних виплат за лікарські засоби при амбулаторному лікуванні хворих, підвищити економічну доступність лікарських засобів для всіх без винятку громадян.

Наказом МОЗ України від 22.01.2018 №111 «Про затвердження Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню станом на 22 січня 2018 року» затверджено реєстр оптово-відпускних цін, розмір відшкодування на зазначені лікарські засоби та оприлюднено перелік генеричних лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва за міжнародними непатентованими назвами. Оновлений Реєстр містить 239 позицій лікарських засобів 48 виробників, з яких 30 - виробники країн ЄС, 18 – України, (47 безкоштовних) для лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми.

Призначати ці лікарські засоби мають право лікарі загальної практики – сімейної медицини. Списки лікарів, наділених правом виписувати лікарські засоби, реєструються та включаються до автоматизованої інформаційної системи лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я.

Компенсовані лікарські засоби повинні бути виписані тільки на типових бланках рецептів (ф-1) за умов звітності.

На одному рецептурному бланку виписується лише один медикаментозний препарат, але не більше, ніж для місячного курсу лікування.

Cтаном на 1 березня 2018 року для участі у програмі “Доступні ліки” залучилися 184 аптечних закладів. Впродовж січня – лютого виписали 118 890 рецептів на відшкодування вартості лікарських засобів.

Впродовж вказаного періоду ліки отримали 56 192 особи. Суб’єктам господарювання відшкодовано кошти на загальну суму 3 833,0 тис гривень.

Нагадаємо, у відповідності до показників Державного бюджету України на 2018 рік Миколаївській області передбачено на реалізацію вказаної програми субвенцію з державного бюджету у сумі 29 млн 639тис. гривень.

Мета програми – забезпечити кожного громадянина України доступними та життєво необхідними лікарськими засобами з доведеною ефективністю, які покращать якість їхнього життя і запобіжать виникненню ускладнень та передчасної смертності. Механізм відшкодування вартості ліків (реімбурсації) поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні.

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини