Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1.  Обласна наукова медична бібліотека (далі – бібліотека) є закладом культури, заснованим на спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Миколаївської області.

1.2.  Місцезнаходження бібліотеки: 54058 м. Миколаїв, вул. Красних Майовщиків, 12.

 

2. ЮРИДИЧНИЙ СТАТУС БІБЛІОТЕКИ

 

2.1.             Бібліотека є юридичною особою, користується правами та виконує обов’язки, передбачені Конституцією України, Основами законодавства України про охорону здоров’я, Основами законодавства України про культуру, Законом України “Про бібліотеки і бібліотечну справу”,  іншими нормативно-правовими актами.

Бібліотека має гербову печатку, штамп, бланки зі своїм найменуванням державною мовою, самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в банку.

2.2.             Участь бібліотеки в асоціаціях та інших об’єднаннях здійснюється на добровільних засадах згідно з чинним законодавством.

2.3.             Бібліотека несе відповідальність за своїми зобов’язаннями згідно з чинним законодавством, не несе відповідальності за зобов’язаннями держави, управління охорони здоров’я обдержадмі-ністрації, інших осіб, установ та організацій.

2.4.             Бібліотека має право укладати угоди, може від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав, виконувати обов’язки, бути позивачем і відповідачем у суді, господарському та третейському судах відповідно до чинного законодавства України.

2.5.         Бібліотека має право:

-  самостійно прогнозувати перспективу свого розвитку;

-  здійснювати культурно-освітницьку та господарську діяльність на основі відпрацьованих програм, перспективних і поточних планів;

-  за погодженням з власником або уповноваженим ним органом будувати, брати в оренду необхідне для виконання своєї діяльності рухоме та нерухоме майно;

-  укладати односторонні та багатосторонні угоди з підприємствами, організаціями, установами різних форм власності, направлені на розвиток закладу та виконання поставлених перед ним завдань, якщо це не суперечить законодавству;

-  надавати платні послуги згідно з вимогами чинного законодавства.

 

 

 

3. МЕТА І ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ БІБЛІОТЕКИ

 

3.1.         Головною метою функціонування бібліотеки є інформаційно-методичне забезпечення підвищення професійного, культурного та загальноосвітнього рівня медичних працівників шляхом акумулювання  прогресивних досягнень у галузі медичних технологій; пропаганда цих матеріалів в лікувально-профілактичних закладах та в бібліотеці;  своєчасне забезпечення лікувальних установ, організацій і медичних працівників області інформацією з питань медицини та охорони здоров’я.

3.2.         Відповідно до потреб читачів у бібліотечних ресурсах бібліотека формує документальний фонд. Формування документальних фондів бібліотеки включає:

-                    вивчення складу фондів та їх використання;

-                    замовлення літератури згідно з профілем бібліотеки;

-                    наукову та технічну обробку літератури, її облік;

-                    виключення з фондів документів, що не використовуються;

-                    забезпечення збереження фонду бібліотеки.

3.3.         Бібліотека розкриває зміст своїх документальних ресурсів за допомогою довідково-бібліографічного апарату, до складу якого входять:

-                    довідково-бібліографічні фонди - системна сукупність енциклопедій, довідників, словників, покажчиків галузево-тематичного характеру;

-                    система каталогів і картотек, обов’язковим мінімумом якої є обліковий, алфавітний, систематичний та предметний каталоги, картотека персоналій, краєзнавча картотека.

3.4.          Бібліотека здійснює загальнодоступне безкоштовне обслуговування читачів у межах функцій публічних бібліотек, крім документів, придбаних за кошти, одержані від господарської діяльності.

3.5.         Бібліотека пропагує медичну літературу серед працівників охорони здоров’я області.

3.6.         Бібліотека здійснює координацію діяльності медичних бібліотек області та надає їм консультативну і практичну допомогу.

 

4. МАЙНО БІБЛІОТЕКИ

 

4.1           Майно бібліотеки становлять основні фонди та оборотні кошти, а також цінності, вартість яких відображено в балансі закладу.

4.2           Майно бібліотеки є спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст області, і закріплюється за бібліотекою на праві оперативного управління.

4.3           Здійснюючи право оперативного управління, бібліотека володіє та користується зазначеним майном на свій розсуд, вчиняючи до нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству та цьому Статуту.

4.4      Джерелами формування майна бібліотеки є:

- майно, передане їй власником або уповноваженим ним органом;

- капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

- доходи від інших видів фінансово-господарської діяльності;

- надання додаткових платних послуг відповідно до чинного законодавства;

-  благодійні внески, пожертвування юридичних та фізичних осіб;

-  придбане або передане майно іншого підприємства, організації;

-  інше майно, набуте на підставах, не заборонених чинним законодавством.

4.5. Відчуження основних засобів, що є спільною власністю територіальних громад, сіл, селищ, міст Миколаївської області і закріплені за бібліотекою, здійснюються за погодженням з власником або уповноваженим ним органом. Одержані в результаті відчуження зазначеного майна кошти спрямовуються виключно на інвестиції.

4.6. Здача бібліотекою в оренду майна, що належить йому на праві оперативного відання, здійснюється відповідно до чинного законодавства України.

4.7. Списання з балансу основних фондів здійснюється за згодою органу, уповноваженого власником управляти майном, у встановлених чинним законодавством випадках.

4.8. Бібліотека здійснює володіння, користування землею та іншими природними ресурсами відповідно до мети своєї діяльності та чинного законодавства. Вирішення питання щодо оформлення земельних правовідносин, в тому числі вилучення або відмови від земель, наданих в постійне користування або закріплених за підприємством, здійснюється за погодженням з органом, уповноваженим власником управляти майном.

4.9. Матеріально-технічне забезпечення бібліотеки здійснюється, виходячи з необхідності її ефективної і ритмічної роботи. Бібліотека здійснює закупівлю всього необхідного для своєї діяльності на основі укладених угод відповідно до законодавства про закупівлі.

 

5. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ БІБЛІОТЕКИ

 

Бібліотека самостійно планує свою діяльність і визначає перспективи розвитку, виходячи із завдань, передбачених цим Статутом, наявності власних можливостей, матеріальних і фінансових ресурсів. Головною формою планування та організації діяльності є власні поточні  та перспективні плани інформаційно-бібліотечного обслуговування. Планами передбачається розвиток матеріально-технічної бази, капітальний ремонт приміщень, технічне переоснащення та модернізація обладнання, удосконалення інформаційно-бібліотечного обслуговування медичних працівників області, а також створення матеріальних умов для вирішення соціальних проблем колективу.

 

6. ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА ТА СОЦІАЛЬНА ДІЯЛЬНІСТЬ БІБЛІОТЕКИ

 

6.1. Бібліотека користується приміщеннями та обладнанням і розпоряджається ними у порядку, визначеному законодавством України та цим Статутом.

6.2. Бібліотека є бюджетним закладом, який фінансується з обласного бюджету.

6.3.   Додаткове фінансування бібліотеки може здійснюватись за рахунок коштів фізичних осіб, у тому числі за рахунок надання бібліотекою платних послуг,  коштів від господарської діяльності, надання пожертвувань та інших джерел, не заборонених законодавством. Розмір коштів, що надходять з додаткових джерел фінансування, не підлягає обмеженню, ці кошти не можуть бути вилучені на кінець бюджетного року, не враховуються при визначенні обсягів бюджетного фінансування на наступний рік і повинні використовуватися виключно на здійснення статутної діяльності бібліотеки (придбання літератури, технічних засобів тощо).

6.4.  Бібліотека надає основні види послуг безкоштовно, але має право надавати також додаткові платні послуги. Розмір плати за надання платних послуг та їх перелік визначається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

6.5.   Бібліотека використовує економію коштів та додаткові грошові надходження від надання платних послуг на розвиток матеріальної бази та на соціальний розвиток колективу, враховуючи матеріальне заохочення працівників, за умови виконання показників діяльності.

6.6.         Бібліотека обслуговується централізованою бухгалтерією №1.

 

7. ОПЛАТА ПРАЦІ

 

Оплата праці працівників бібліотеки здійснюється відповідно до КЗпП України, Закону України “Про оплату праці”, інших законів України, актів Президента України, постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства охорони здоров'я України, розпоряджень голови облдержадміністрації, наказів начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації відповідно до розмірів посадових окладів та штатного розпису установи.

 

8. ОХОРОНА ПРАЦІ

 

Адміністрація бібліотеки забезпечує дотримання встановленого для працівників режиму роботи, правил охорони праці, техніки безпеки на підставі чинного в Україні законодавства з цих питань.

 

9. ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

 

Бібліотека має право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність відповідно до чинного законодавства України.

 

10. УПРАВЛІННЯ БІБЛІОТЕКОЮ

 

10.1.Управління бібліотекою здійснюється відповідно до Статуту на основі поєднання прав власника або уповноваженого ним органу щодо господарського використання свого майна, на засадах самоврядування трудового колективу, колегіальності та єдиноначальності.

10.2            Бібліотеку очолює директор, який призначається на посаду шляхом укладання контракту і звільняється з посади власником або уповноваженим ним органом.

10.3            Директор відповідно до чинного законодавства:

-  представляє інтереси бібліотеки, укладає угоди, видає доручення, розпоряджається коштами, видає накази, обов’язкові для виконання всіма працівниками закладу;

-  відкриває в банках рахунки, розпоряджається майном в порядку, визначеному цим Статутом;

-  самостійно вирішує питання діяльності бібліотеки;

-  затверджує штатний розпис бібліотеки відповідно до граничної чисельності та фонду оплати праці працівників, що визначається власником або уповноваженим ним органом;

-  має право передавати частину наданих йому повноважень керівникам підрозділів;

-  заохочує працівників бібліотеки, накладає на винних дисциплінарні стягнення відповідно до законодавства про працю;

-  затверджує посадові обов’язки працівників, призначає на посаду та звільняє з посади працівників бібліотеки;

-  може бути достроково звільнений з причин, обумовлених контрактом та чинним законодавством.

10.4.         Взаємовідносини колективу і керівника, питання організації інформаційно-бібліотечного обслуговування, охорони праці, соціального розвитку регулюються законодавством України, цим Статутом, колективним договором.

10.5 До складу адміністрації бібліотеки входять: директор, завідуючий господарством. Склад адміністрації може змінюватись залежно від обсягів виконуваних завдань та підрозділів, що створюються в бібліотеці. Адміністрація бібліотеки забезпечує:

-  постійне вдосконалення форм та методів обслуговування читачів;

-  комфортні побутові та психоемоційні умови в структурних підрозділах;

-  високу якість інформаційно-бібліотечного обслуговування;

-  дотримання правил та норм техніки безпеки.

10.6 Керівники структурних підрозділів бібліотеки несуть персональну відповідальність за раціональне та технічно грамотне використання бібліотечного фонду і майна бібліотеки, збереження матеріальних цінностей, розробку та виконання посадових інструкцій підлеглими працівниками, інструктаж з техніки безпеки праці та протипожежної безпеки.

 

11. ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ БІБЛІОТЕКИ

 

Трудовий колектив бібліотеки складають громадяни, які беруть участь у діяльності бібліотеки на основі трудових договорів, що регулюють трудові відносини працівників і бібліотеки.

До компетенції зборів трудового колективу відноситься:

-  вирішення питань щодо укладання та переукладання з адміністрацією колективного договору;

-  розгляд результатів роботи трудового колективу за рік.

 

12. ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ БІБЛІОТЕКИ

 

Припинення діяльності бібліотеки здійснюється шляхом ліквідації чи реорганізації (приєднання, виділення, поділ, злиття, перетворення) відповідно до чинного законодавства.

 

_______________________________________________________

 

 

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини