Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

"Сімейна медицина" - це така форма медичного обслуговування, при якій будь-хто з родини звертається за медичною допомогою до одного й того ж лікаря – сімейного. Це найбільш доступна форма медичної допомоги - сімейна амбулаторія завжди розташовується  неподалік  від місця проживання. Сімейна медицина дає змогу  істотно наблизити лікарську медичну допомогу до населення, у першу чергу сільського, та розширити обсяги її надання.
Сімейний лікар надає комплекс первинної медичної допомоги. На відміну від дільничного терапевта, сімейний лікар надає медичну допомогу всій сім'ї, знає спадковість, житлово-побутові умови, матеріальне становище, психологічний мікроклімат в сім’ї тощо. Це лікар–універсал. На сімейного лікаря припадає майже 80% медичної допомоги, якої потребує хворий. Він ставить діагноз, проводить огляд, амбулаторне лікування під особистим наглядом, здійснює профілактичні заходи, надає медико-соціальну допомогу тощо. У разі необхідності, направляє пацієнта до лікувально-профілактичних закладів по спеціалізовану медичну допомогу, організовуючи консультації вузьких спеціалістів і стаціонарне лікування. При цьому сімейний лікар продовжує весь час вести динамічне спостереження за своїми пацієнтами. Таким чином, медичну допомогу пацієнт отримує безпосередньо у свого сімейного лікаря  або за його направленням. У багатьох країнах світу сімейних лікарів називають “мій” або “наш” лікар саме через те, що він завжди стоїть на сторожі здоров’я окремої людини чи родини.
Сімейна медицина є однією з найбільш ефективних стратегій підвищення результативності системи охорони здоров'я в цілому, а також справедливого розподілу і раціонального використання бюджетних асигнувань в галузі. Вона направлена на вирішення проблем збереження і зміцнення здоров'я всього населення. Такий підхід підтримала Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), яка в головному стратегічному документі “Здоров’я для всіх у ХХІ столітті” визначила розвиток ПМСД на принципах сімейної медицини одним із головних завдань для європейських  країн. Системи первинної  медико-санітарної допомоги в  країнах Європи досить різні, що відповідає історичним умовам їхнього розвитку, але в основу більшості з них покладені принципи загальної практики-сімейної медицини.   
В Україні, у т.ч. у Миколаївській області, проводиться  робота  щодо реформування  галузі охорони здоров’я. Першочергово створюється  система закладів первинного рівня: центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) з мережею амбулаторій загальної практики-сімейної медицини
В умовах реформування системи охорони здоров'я особливого значення набуває запровадження ефективних заходів профілактики захворювань та формування  здорового способу життя. Найважливішим із яких є диспансеризація всього населення. Головною відповідальною особою в проведенні диспансеризації має стати сімейний лікар.

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини