Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

Фото УОЗ ОДАЛікарі нагадують, одна з найпоширеніших дитячих травм - це опік. Опіки є другою найбільш поширеною причиною травмування дітей у всьому світі. Щороку в Україні 12 тисяч малюків отримують опіки.
Найчастіше маленькі діти обпікаються гарячими рідинами: чаєм, молоком, водою, супом. Інколи батьки з необережності кладуть дитину у надто гарячу ванну, не попробувавши заздалегідь температуру води на дотик. Бувають випадки опіків немовлят зігріваючими грілками, бо дорослі забувають, що шкіра у немовлят дуже ніжна і чутлива.
З 1,5-2-річного віку малюки стають дуже допитливими, вони пізнають світ власними відчуттями. Їх притягує пара з чайника чи каструлі, нагріта електроплитка, різні розетки і проводи. І тоді починаються проблеми: опіки, тривале лікування, рубці.

Діти старшого віку, в основному школярі, отримують опіки від полум’я. Забави з піротехнічними засобами, розпалюванню вогню за допомогою солярки, бензину майже завжди обертаються великою бідою.
Член експертної групи управління охорони здоров’я облдержадміністрації за напрямком «Дитяча хірургія» Михайло Тарнавський та хірург – комбустіолог опікового відділення міський лікарні №3 Сергій Смирний звертають увагу батьків на те, що опіки часто отримують діти у вихідні дні, коли їм не приділяють достатньо уваги.
Діти ще не в змозі оцінити загрозу, яку несе їм гаряча рідина, поверхня приладу, електрика, полум’я. Це завдання дорослих, що оточують дітей - подбати про їх безпеку.
І все ж, якщо опік стався, тактика батьків повинна бути вірною.
Перша допомога при опіках у дітей:
При термічному опіку (опік полум'ям, гарячою рідиною, парою) необхідно відразу ж припинити гарячий вплив на шкіру. Відразу ж зрізуйте гарячий одяг. Протягом наступних 5-15 хвилин необхідно охолодити постраждалу частину шкіри, підставивши її під струмінь холодної води, прикласти лід.
Такі заходи полегшать біль і зупинять поразку більш глибоких шарів шкіри. Робити так потрібно протягом двох годин після опіку. Потім потрібно прийняти знеболювальні та викликати лікаря.
Якщо опік досить важкий, поки чекаєте «швидку» накладіть суху стерильну пов'язку на область поразки і забезпечте потерпілому повний спокій. Якщо у малюка шок, укладіть його та підніміть ноги на 30-40 сантиметрів.
При хімічному опіку (дитина випила нашатирного спирту або спробувала хімічний побутовий засіб) негайно викликайте «швидку допомогу». При таких опіках самостійне лікування може бути дуже небезпечним.
Навіть не намагайтесь давати дитині нейтралізуючі речовини, викликати блювоту. Також не треба давати йому знеболювальне в таблетках - краще зробіть ін'єкцію або ставте свічку.
При електричному опіку (струмом) негайно припиніть вплив струму. Робіть це вкрай обережно. Безпосередній дотик до людини, що знаходиться під дією струму, може викликати електричний опік і у вас. Електричний дріт можна відвести сухою тканиною, палицею або шматком гуми.
Після такої маніпуляції потрібно переконатися, що у потерпілого не порушені дихальні функції. В іншому випадку необхідні заходи термінової реанімації - непрямий масаж серця, штучне дихання. На місце такого опіку накладіть суху стерильну пов'язку.
Важливі правила:
1. Не торкайтеся обпаленої поверхні руками, не намагайтеся зняти залишки згорілого одягу, що прилипли до тіла (можна лише обережно зрізати ножицями їх краєм).
2. Якщо на шкірі з'явилися міхури, накладіть на них стерильну пов'язку.
3. Категорично забороняється самостійно відкривати пухирі, тому що це може призвести до інфікування опіків.
4. Ніколи не прикладайте до обпаленої поверхні лід, не змащуйте її маслом, жиром, маззю або кремом. Відразу ж викликайте лікаря або відведіть малюка до лікаря.
Перша допомога при опіках:
1. Припинити вплив фактора, що травмує.
2. Охолодження опікової поверхні (вода), асептичні пов'язки на рану.
3. Раннє адекватне знеболювання (парацетамол, ібупрофен за віком дитини).
4. Госпіталізація дитини в медичний заклад.
15 порад для батьків, як вберегти малечу від опіків.
Як убезпечитися від опіків на кухні:
• не варто ставити посуд з гарячою рідиною на край столу;
• не залишайте рушники звисати з плити;
• переконайтеся, що шнури від електричних чайників та водонагрівачів не звисають;
• не пийте і не їжте нічого гарячого, якщо дитина сидить у вас на колінах чи ви тримаєте її на руках;
• необхідно готувати їжу на конфорках, які розташовані ближче до стіни, а ручки каструль повертати до середини плити;
• використовуйте захисну решітку, бо вона блокує дитині дотик до гарячих каструль;
• олію, що загорілася, накрийте зверху кришкою, не варто гасити водою – вона лише збільшить полум’я;
• ретельно перемішуйте їжу та перевіряйте її перед годуванням дітей: може здаватися, що їжа тепла ззовні, але всередині вона може бути ще гарячою.
Як вберегтися від опіків у ванній:
• не залишайте відкритим кран з гарячою водою;
• водонагрівач заповнюйте водою не гарячішаю за 48оС та сильно закрутіть кришкою;
• не залишайте посуд з гарячою водою на підлозі, бо діти можуть легко в нього потрапити.
Якщо дитина все ж обпеклася:
• заберіть її від джерела опіку;
• зніміть з малюка увесь забруднений одяг (підгузки, взуття, сорочки);
• охолодіть дитину за допомогою вологої тканини або холодної води: під струменем проточної води варто тримати обпечене місце не менше 15 хвилин, температура води повинна бути не менше 15 градусів тепла, інакше дитина може отримати ще й обмороження;
• накладіть чисте і сухе покриття на місце опіку.
Пам’ятайте! Діти, які отримали опіки, ніколи не видужують повністю і будуть потребувати лікування та численних оперативних втручань впродовж усього життя. Це не лише величезні фінансові витрати для батьків, а й скалічене майбутнє життя дитини. Простіше та ефективніше попередити опіки. Прості речі можуть врятувати життя вашої дитини.
Найчастішими помилками при наданні допомоги попеченій дитині є пізнє звернення за медичною допомогою та самолікування. В лікуванні опіків народна творчість не знає меж – до опікової рани прикладають яйце, муку, горілку, жир і т.д. Не робіть цього! Цим ви посилюєте страждання дитини та інфікуєте рану.
Як не прикро усвідомити батькам, але основною причиною дитячого травматизму і зокрема опіків є батьківський недогляд, вважають лікарі. Ситуація, яку легше запобігти, ніж тривало лікувати.
Бережіть своїх дітей! Не залишайте їх без нагляду, щоб не спричинити їм біль і страждання.

Фото УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини