Управління охорони здоров'я Миколаївської облдержадміністрації

Всесвітній день боротьби з пневмонією (World Pneumonia Day) з'явився в календарі завдяки Глобальній коаліції проти дитячої пневмонії. Так називається об'єднання міжнародних, урядових, неурядових та місцевих організацій, науково-дослідних і навчальних інститутів, фондів і громадян-активістів.
Одним з інструментів, що допомагають досягненню цієї мети, став Всесвітній день боротьби з пневмонією. У цей день установи охорони здоров'я організовують профілактичні заходи, проводять медичні огляди. Крім того, безліч волонтерів розповідають людям про пневмонії і пов’язаних з нею ризиками, роздають інформаційні листівки та буклети. Пневмонія (давньо-грец. Πνευμονία від πνεύμων) (запалення легень) – це поліетіологічне вогнищеве інфекційно-запальне захворювання легенів із втягненням у патологічний процес респіраторних відділів і обов’язковою наявністю запальної ексудації всередині альвеол.
Пневмонія є одним з найбільш розповсюджених захворювань людини. В Європі на пневмонію в середньому хворіють 15 осіб на 1000 населення. В Україні, за даними академіка Ю. І. Фещенка, на пневмонію хворіють щороку від 40 до 50 тис. осіб. Загальні витрати на лікування хворих із пневмонією становлять понад 10 млрд. доларів США. Зросла смертність від пневмонії: при позалікарняних пневмоніях вона нині становить 5-15 % випадків, при госпітальних (нозокоміальних) - до 50 %.
Пневмонія може протікати, як самостійна хвороба і як ускладнення після перенесених хвороб. У випадках, коли запалення легенів не викликане інфекцією, зазвичай таке захворювання називають пневмонією. Пневмонія - інфекційне захворювання легенів, частіше за все воно вражає дітей, літніх людей та людей з ослабленою імунною системою.
Існує цілий ряд факторів в організмі людини, що сприяють розвитку інфекції:
- проблеми серцево-судинної системи;
- ослаблений імунітет;
- хронічні бронхіти;
- вплив екологічних факторів на дихальну систему;
- зловживання спиртними напоями та куріння;
- малорухомий тип поведінки (тривалий ліжковий режим);
- літній вік.
Симптоми пневмонії: бактеріальна пневмонія у хворих, молодше 65 років, має властивість раптового прояву під час або після перенесеної інфекції верхніх дихальних шляхів (наприклад, застуда, грип тощо). До основних симптомів пневмонії відносять:
- кашель, при якому може виділятися харкотиння зеленуватого або іржавого (відтінком крові) кольору;
- лихоманка;
- задишка (часте поверхневе дихання);
- часте серцебиття;
- підсилюється на вдосі або кашлі біль у грудній клітці;
- загальна слабкість, швидка втомлюваність;
- можливі диспепсичні явища (нудота, блювота, діарея).
Не бактеріальна пневмонія супроводжується субфібрильною температурою, задишкою, кашлем і відхаркуванням слизу. Симптоми в даному випадку розвиваються менш інтенсивно і прояви їх не такі виражені, як при бактеріальній пневмонії.
Це захворювання є головною причиною смертності неповнолітніх у всьому світі. Щорічно воно забирає життя 1,4 млн дітей у віці до п'яти років. Це більше, ніж СНІД, малярія і кір разом узяті. Пневмонія поширена усюди, але найбільше від неї страждають діти в Південній Азії і в Африці. Втім, цю хворобу можна попередити за допомогою досить простих заходів, наприклад імунізації і правильного харчування та регулярних профілактичних оглядів.
Відмінною профілактикою для пневмонії є відмова від шкідливої звички - куріння. Намагайтеся уникати контактування з людьми, у яких є інфекції дихальних шляхів, так як вони можуть послужити причиною розвитку пневмонії. Також «череваті наслідком» у вигляді пневмонії такі захворювання, як вітрянка і кір. Якщо Ви не хворіли цими хворобами, то уникайте подібних інфекцій, вони можуть викликати ускладнення у вигляді пневмонії.

Фото  УОЗ ОДА

Фото УОЗ ОДА

Screenshot 2

Фото

 

До уваги ЗОЗ, що перебувають у сфері управління міністерств та відомств України, приватних закладів та ФОПів, які провадять господарську діяльність з медичної практики!

Переглянути

 

Доступні ліки

dostupni liky

Оперативна інформація

За минулу добу по лінії «103»:

Звернулись за допомогою 760 осіб

Надано допомогу 671 особі

Госпіталізовано 258 осіб

За минулу добу детальніше

 

Телефон Урядової «гарячої лінії»

1545

 

top all hotlines 02

dostupni liky

 

Заняття, які відбудуться згідно з планом некурсових заходів обласного управління охорони здоров’я

Про внесення змін до плану проведення некурсових заходів

Про внесення змiн до плану проведення некурсових заходів

p475228n14

*Брендбук України

vstup

banerBPD 160x60

Останні новини